بسمالله الرحمن الرحیم
پرسش و پاسخ سیاسی (۹)، بازی با جان:
مقدمه:
عنوان انتخابی (بازی با جان)، از کامنت یکی از کاربران در نظر دهی به تصویر و مطلب من در اینستاگرام در خصوص تصویر آقای دکتر سعید جلیلی انتخاب شده است. پرسش و پاسخی تأملبرانگیز در تبیین مسائل سیاسی جاری در ایران است. برای روشنتر شدن مسئله، در انتهای این بحث مختصری از چرایی برگشتن نظرم در رأی ندادنم به آقای جلیلی هر چند در شماره قبلی این بحثها که با عنوان «چالش چهاردهم» آورده شده، مشخص است.
در مناسک اربعین امسال (۱۴۰۳) تصویری از آقای دکتر جلیلی در فضای مجازی منتشر شد که بیانگر خط فکری حاکم بر ذهن و نشان عملکردش بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین شخصیت در عمر انقلاب اسلامی است، حیفم آمد نظرم را در شناسانیدن چنین شخص و تفکری کتمان کنم و شد بهانهای در تدوین این متن.
* * *
شرحی خوانا بر این تصویر ندارم، بدون شرح!! تعجب نکنید، اگر تفسیری دارید روشنم کنید؟ تصویر آقای دکتر سعید جلیلی که میخواست جایگاه ریاست جمهوری ایران را از آنِ خود کند. مردم فهیم نگذاشتند، و حالا در سفر اربعین به کشور عراق (کربلا) که قبولش باشد، تماماً عراقی شده است. نشان آویخته بر گردنش و گرفته در دستانش معنی کلمۀ «عمق راهبردی» است. هیچ ربطی به ایران و منافع ملی ندارد!! اندیشه مجسمی از تفکرات چپی …
اربعین حسینی(ع) تسلیت.
نظر کاربران و پاسخ به برخی:
* داریوش: daryoush.m55
+ یک عکس تهوع آور از انسانهای اشتباهی.
– وقتی انسان دچار فروبستگی فکری شد و در جایگاه اشتباهی قرار گرفت به چنین موجودی بدل میشود.
* دکتر فرشاد اکبرنژاد: dr-farshad-akbarnejad
+ آقای جلیلی فرد محترمی است اما هیچ زمانی در قامت رئیس جمهور نبوده، زیارتش قبول باشد.
– سلام، با چند نکته نظر جنابعالی را تکمیل خواهم کرد:
اینکه هر شخص فارغ ار اینکه در چه جایگاهی قرار گرفته محترم است ولی، مشکل از آنجایی شروع میشود که فرد در جایگاه خودش نباشد و در باور دینی ما هم به آن اشاره شده که غصبی است. آقای دکتر جلیلی وقتی در قامت یک مسئول عالیرتبه فقط و فقط به بهانه اینکه فرد مورد نظرش رئیسجمهور نیست با «اف.ای.تی.اف» مخالفت کرده! عامل اصلی زمین خوردن توافق هستهای بوده! به دعوت مناظره برای روشن شدن فساد «کرسنت» به بهانه اینکه از پشتوانه ۱۴میلیون رأی برخوردار است تن نداده؟ و البته کسی جرأت کشانیدن وی به پای میز محاکمه ندارد! این آدم با تحصیلات دانشگاهی؟ با سرنوشت ۸۵میلیون ایرانی بازی کرده، بایستی قابل احترام باشد؟
Agh-deniz * :
+ خدا را شکر که مردم آگاه شدن و سیل کسانی که در مجلس رأی نداده بودند منجمله خودم راه افتاد برای شرکت در انتخابات و رأی به پزشکیان برای جلوگیری از ریاست این شخص.
Mabdi fard * :
+ مشاورش به بیوطنی افتخار میکند.
* علی مظفریان: Ali. Mozafariyan.63
+ نگاه به سعید جلیلی چیزی جز وطنپرستی معنا نمیدهد. کافیست به طرز راه رفتنش نگاه کنید تا وطنپرستی را بهمعنی واقعی کلمه ببینید.
– اگر از یک آدم بیطرفی که صاحب این عکس را نشناسد بپرسی این آدم نماد کدام وطن است! چه پاسخی میشنوی؟ غیر از اینکه به هر چی شباهت داشته باشد به غیر از ایرانی بودن! اگر شاخص فرد به اینگونه علائم باشد که راه رفتن رزمندگان صفین در رکاب علی که شمشیر بر گردنش گذاشتند دیدنیتر، جانبازی که فرق علی را شکافت جالبتر و… البته هیچ سگ ایرانی را نمیتوان شبیه بزغالههای عرب دانست چه رسد به آقای دکتر جلیلی که شأن محفوظی دارد.
+ ملت را برای رأی ندادن به سعید جلیلی فهیم تلقی میکنید دگر چرا بازهم برای تخریبش از جان مایه میگذارید؟ اجازه دهید ثمرات ملت فهیم را ببینیم تلاش شما دیگر برای چیست.
– پاسخ من به مطب دومش که در آن تهدیدم کرده بود را حذف کرد! آنچه از مطلب بخاطر دارم بهشرح زیر بود:
اول، اینکه از عنوان «ملت فهیم» استفاده کردهام، نظر بنیانگذار انقلاب اسلامی است که فرمودهاند «میزان رأی ملت است» به عبارتی، هر آنچه ملت انتخاب کنند معیار درست بودن در ارزیابی است، اگر در این مرحله به کسی غیر از فرد مورد نظر شما رأی دادهاند چیزی از فهیم بودن ملت نمیکاهد،
دوم، تهدیدم کردهای که از جانم گذشتهام، نه تنها جایگاهی در اندیشه اسلامی ندارد که هیچ عقل سلیمی در دنیای مدرن آن را نمیپذیرد، فقط در قیاس با اندیشههای طالبانی و داعشی و ارهابی است که مخالف تفکر و اندیشه و نظر خود را بایستی سربرید و به راستی مخالفان با اندیشه ارهابی هستند که با جانشان بازی میکنند، متأسفم.
سوم، اینکه منتظر زمین خوردن دولت منتخب ملت فهیم هستی و شاید در زمین زدنش برنامه دارید، افتضاحی است که در کلام شما و همپالگیهایتان بیان میشود، وگرنه کدام آدم عاقل و وطندوستی آرزوی زمین خوردن دولتش دارد که مساوی با آسیب ملی است.
* جهانگیری: 373. Jaahangiri.zz
+ با تملق به رهبری چکارها میکنند، پرچم عراق، کیف صمد، قیافه گداها.
– اگر تملق رهبری است و اگر پیرو ایشان باشد چفیه بر گردن میآویخت که از فرط افراط فرسنگها جلو زده.
* صفر کلهوریان: safar kalhoriman
+ جهت اطلاع شورای نگهبان که در دوره بعدی به علت عراقی بودن جلیلی وی را رد صلاحیت کند.
* مهدی لیان: mahdi-liyan-1358
+ مردم نگذاشتن؟! تاکنون به این فکر کردید چه تحولی در پزشکیان رخ داده که دوره قبل تأیید صلاحیت نشد و این دوره شده. شما را به بازی گرفتند با یک سناریوی تکراری که اگر پزشکیان رأی نیاورد جلیلی رئیس جمهور میشود.
– چند نکته اضافه کنم، در فروپاشی امپراتوری ساسانی چه چیزی تغییر کرد و آنچه تغییر نیافت. در مشروطه چه چیزی تغییر کرد و آنچه تغییر نیافته؟ در انقلاب اسلامی چه چیزی و در انتخاباتهای متعددی که بودیم چه چیزی تغییر نیافته؟ دردی است مزمن، آری مردم در این فرآیند در کجای کار نقش ایفا میکنند. مردم نگذاشتند وگرنه داعیهداران در ساختارهایی که میشناسیم راضی به نقش مردم نیستند.
+ بهنظر شما بهتر نبود مثل قبل همان رأی ندادن را دنبال میکردیم تا حداقل اعلام کنیم که این نظام را مشروع نمیدانیم تا اینکه یک نظام مشروع را با انتخابات چهره مشروع بهش بدهیم.
– کشور و ملتی هستیم بهمعنی واقعی کلمه که ریشهدار بودنمان به اذعان همۀ اندیشمندان و به همان اندازه محسود کوچک و بزرگ، و این مزیت تاوان دارد، تاوان آنرا تاکنون به دو طایفه پرداخته و میپردازیم. یکی غربیها که نمیتوانند ریشه تمدنی ما را تحمل کنند و بربرمان میخوانند، و دیگری عربها هستند که موالی و رافضیمان میخوانند و تا توانستهاند و میتوانند آسیب زدهاند. حال، در منطقه پرآشوبی به نیمچه دموکراسی رسیدهایم و این بهمعنی پایان کار نیست که چالشی بر دو چالش قبلی افزوده شده است، چیزی که هزینه میخواهد تا قدرت مسلط میل به تمامیتخواهی و بستر فساد غلبه کنیم، بهراستی اعصاب خُردکن است. فکر میکنی با قهر از صندوق رأی چه در نفی و حذف احساسی میتوانیم جایگزین بهتری داشته باشیم، داستان واقعی دموکراسیهای تثبیت شده نشان میدهد که دموکراسی را تقدیم نمیکنند و معصومی نیز در حکمرانی نیست که انتظاری بیهوده است. دقت کردی آگاهی تصاعدی مردم در کشاکش رقابتهای انتخاباتی را، دموکراسی نسبت معناداری با آگاهی عمومی دارد، ضمن اینکه کارکرد نخستین صندوق رأی به زیر کشیدن قدرت است و کارکرد ثانوی نسبتی مستقیم با توان جامعه مدنی دارد و اینگونه است که مبارزه معنی پیدا میکند تا با کمترین هزینه در مسیر درست قرار گیریم.
* افشین ابراهیمی: afshinebrahimimusic
+ لیاقت این مرد را نداشتید، تا قیامت نمیتونین آقای جلیلی را بدنام کنید.
– راست گفتی لیاقت میخواهد شناختن منافع ملی را، لیاقت میخواهد که هموطنی را در قدرت بشناسی، آرزوی بهترینها را برای کشورم دارم و لیکن چند شاهد برای شناساندن آقای دکتر جلیلی یادآورم:
اول، ادعای آقای پورمحمدی در مناظرات انتخاباتی اگر درست باشد که شکی در آن نیست، چون فرد مطلعی است و شایستگیاش را شورای نگهبان تأیید کرده. در خصوص اقداماتش در قامت دبیری شعام و آسیبهایی که به کشور وارد آورده است،
دوم، مذاکرات هستهای بدون دستاورد و بُردن ایران به ذیل بند ۷شورای امنیت سازمان ملل،
سوم، عهدهدار بودن دولت سایه که در قالب ساختارهای اجتماعی و سیاسی کشورمان معنی و کاردکرد خاصی دارد، و
چهارم، که میتوان طشت رسوایی وی نامید، مربوط به فساد «کرسنت» و عدم استقبالش از درخواست مناظره با آقای بیژن زنگنه. «آنکس که پاک است از محاکمه چه باک» لیاقت وی در صورتی که صادق باشد بایستی در میز محاکمه ثابت شود وگرنه داستان «الی کوهن» سوری میتواند در ایران و جلیلی به مسأله تبدیل شود.
* عباس عبدالهی: Abbas.abdollahi.405
+ مردم بیدار باشید سرگرم کردن و اغفال مردم ساده لوح و غارت و نابودی ممالک اسلامی با ابزاری بهنام دین و مذهب و خرافات و راهاندازی مراسم محرم و صفر و اربعین و زیارت و عزا و ماتم و قبر پرستی و مرده پرستی و حجاب و این چیزها، توسط استعمارگران داخلی و خارجی، طراحی میشود… اگر راست میگویند، به معیشت و آسایش و رفاه و مسکن و مشکلات ملت ایران خودمان رسیدگی کنند نه به فکر مردگان و قبور مردگان ۱۴۰۰سال قبل باشند و نه زندگان را با فقر و بدبختی، زندهبگور نمایند… ستمگران، آنقدر مردم را گرسنه نگه داشتهاند که حتی اگر شمر و یزید و معاویه هم جلو هیئت بنشینند و به مردم غذای نذری و صلواتی بدهند، میلیونها کودک و زن و مرد گرسنهی افغانی و ایرانی با سر میروند و غذا میگیرند. آدم فقیر و گرسنه، چه میداند هیئت و موکب و حسینیه و مسجد و عزاداری چیست و چه میداند، محرم و صفر و عاشورا چیست… تشنه در خواب آب بیند و گرسنه در خواب کباب بیند… وقتی که عدهای، دین و مذهب را بهترین ابزار برای غارت و دزدی و چپاول قرار میدهند، مردم را به جهل و خرافات و توهم و قبرپرستی و گریه و عزا و ماتم و مداحی و روضه و زیارت و محرم و صفر و اربعین و فلسطین و غزه و لبنان و عراق و سوریه و یمن و حجاب و هزاران چیز دیگر، سرگرم میکنند و به راحتی، حق و حقوقشان را بالا میکشند.
– بیدار باشید!؟
«زاهد از رندی حافظ نکند فهم چه شد دیو بگریزد از آن قوم که قرآن خوانند»
راست گفتی، «بیدار باشید»، اما از کی، از چی، بهنام قرآن و به بهانه دفاع از اسلام علی را در صفین شکست دادند. بیدار باشید که فرق علی را جانبازی در شب قدر شکافت. بیدار باشید؟! جنایتی که در غزه در جلو چشم جهانیان اتفاق میافتد صدها برابر بیشتر از آنچه در کربلا افتاد. اما چرا؛ کربلا و حسین و عباس در تاریخ ماندگار هستند؟ تفاوت در کجاست؟ تفاوت در معرفتی است که تبدیل به «حرارت دل» شده است. حسین حاضر به مذاکره در هر آنچه حاکم اسلامی میخواست بود به غیر از آزادی و آزادگی، به غیر از فریاد علیه ظلم و در دفاع از حق انسانی انسان. راست گفتی استعمار خارجی و استحمار داخلی.
خلط مبحث نشود، سئوال من روشن کردنم در خصوص تصویر آقای دکتر جلیلی است و شاید عملکرد و تفکرات اینچنینی باعث سرریز شدن چنین گلایههایی شده باشد. خلط مبحث نشود، به علتی که اجداد ما به اسلام و تشیع گرویدند درسآموز است؟ از دست پیوند سلطان با مغان و شکسته شدن کمر مردمان باعث خالی شدن پشتوانه مردمی از ساسانی شد و وقتی تکرار چنین پیوندی را از اشغالگران عرب بادیهنشین دیدند به خاندان علی پیوستند و معترض خلافت به نام اسلام شدند، و این است که بایستی باعث بیدار شدنمان شود «این کوه گران است به کاهی نفروشند». بهیاد داشته باشیم در بازی سیاسی قدرتمندان از هر شکلش به کارت بازی تبدیل نشویم.
مطلب پایانی:
اینکه هدف این نوشتار تخریب آقای دکتر جلیلی باشد دور از انصاف است، تا قبل از مناظرات انتخاباتی تمایل بیشتری نسبت به وی داشتم، شروع مناظرات و دقت در مواضع وی که بهطور طبیعی و بهخاطر شعارهای آرمانگرایانۀ وی حساسیتبرانگیز بود، نظرم نسبت به مواضع وی تغییر کرد. وقتی متوجه شدم ایشان در رأس «دولت سایه» است، شکی در درستی برگشتنم از تصمیمی که گرفته بودم نگذاشت، دولت سایه در کشور ما که احزاب به آن شکلی که مرسوم هستند وجود ندارد معنی دیگری دارد، معتقدم هر آنچه در عالم سیاست بهدور از چشم مردم حیات داشته باشد و در سرنوشت کشور اثر بگذارد عاقبت خوشی نخواهد داشت و نتیجهای جز بدنامی ندارد.
۱۳شهریور۱۴۰۳ – ذوالفقار صادقی