مقدمه؛ انتخابات دور دهم ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ و اغتشاشات ۸ ماهه بعد از آن، و در نهایت شکل گیری حماسه نهم دی ماه، یکی از پدیده های بی نظیر تاریخ انقلاب اسلامی است که در صورت بازنمایی و معرفی درست آن، ابعاد سیاسی – اجتماعی درس آموزی را برای نسل های آینده این کشور بدنبال خواهد داشت، بخاطر همین بی نظیر و بزرگ و با اهمیت بودن حادثه است که رهبر معظم انقلاب از آن به «فتنه» تعبیر کرده اند. این مجیز ادعای پرداختن به همه ابعاد قضیه را ندارد! نهم دی ماه اسرار نهفته و تجارب گرانسنگی برای توسعه سیاسی و اجتماعی در خود نهفته دارد، و سکوت بخشی از نخبگان و بزرگان انقلاب در موضع گیری یکی از همین اسراری است که باعث معما گونه ماندن آن دارد. بنظر حق مردم است که بدانند در لایه های زیرین سیاست و اجتماعشان چه اتفاقی افتاده که در تعمیق فرهنگ و امنیت و بالندگی انقلاب نقش بسزایی خواهد داشت، معمای نهم دی تا زمانی که یک طرف قضیه حاضر به تبیین نباشد همچنان سر به مُهر باقی خواهد ماند. نویسنده ادعای واکاوی ابعاد مختلفی را که کمکی به حلِ مسئله باشد ندارد، با تکیه بر موضع گیری افراد مشخصی و برای تذکر به اهالی سیاست و قلم و آیندگانی که خواهند پرسید! مختصری در چند محور می نویسم؛
الف) حضور ۴۰میلیونی و رکورد شکنی مشارکت ۸۵درصدی در انتخابات دهم ریاست جمهوری یکی از شگفتی های سیاسی – اجتماعی ملت ایران در حالی صورت گرفت که رویارویی سیاسی – نظامی غرب و آمریکا با موجودیت انقلاب اسلامی در مرحلۀ حساس و سرنوشت ساز قرار داشت و می رفت که وزن جمهوری اسلامی را در عرصه های داخلی و بین المللی بالا ببرد؟ این حماسه و مشارکت مردمی علی رغم همه تلاش های سیاسی و تبلیغی جبهه استکبار شکل گرفت که محور اصلی مدیریت و حماسه را شخص رهبر معظم انقلاب بعهده داشت که در محور های زیر صورت گرفت؛
- تأکید مستمر رهبر انقلاب بر مشارکت گستردۀ مردم به عنوان مسأله اول انتخابات بدون ملاحظه جناح ها و گروه های سیاسی،
- تأکید بر اهمیت اصل انتخابات در تعیین سرنوشت کشور،
- افشای برنامه و خواست دشمن برای کاهش مشارکت مردمی،
- ترسیم فضای امید و چشم انداز مثبت و روبه جلو برای کشور،
- ابراز اعتماد به تشخیص و انتخاب مردم،
- تقویت فضای رقابتی و آزاد در انتخابات. و …
ب) علت این که از عنوان فتنه برای حوادث بعد از انتخابات استفاده شده و متأسفانه به علت نقص در تبیین مسئله و یا نگاه جناحی به مسئله باعث تشکیک شده است. نظر به محورهای زیر فتنه بودن حوادث قابل اثبات است؛
- بنا به اظهار یکی از عناصر مرتبط به این جریان که در اتهام تغلب تشکیک کرده، می گوید؛ «اگر فکر کنیم برگزار کنندگان انتخابات عبارتند از ۳۰هزار ناظر شورای نگهبان و ۴۷هزار بازرس وزارت کشور. نه، برگزار کننده انتخابات نیم میلیون نفر انسان هستند… از نظر منطقی امکان تقلب و تخلف درون آن بسیار اندک است.» بنابراین فتنه نامیدن برای حوادث بعد از انتخابات درست ترین عنوانی است که انتخاب شده است.
- در این حوادث حق و واقع مسئله مظلوم ماند؟ به این ترتیب که حق با اشخاص و شخصیت ها سنجیده شد و کیش شخصیت اصل قرار گرفت! حق زیر سایه سابقه و جایگاه اشخاص قرار گرفت و در ابهام فرو رفت.
- حق و باطل، درست و نادرست درهم آمیخته شد تا جایی که تشخیص حق نه تنها برای عموم مردم حتی در میان خواص مشکل بود، فضای غبارآلودی بوجود آمد و دشمن از آن نهایت بهره را بُرد و به مدت ۸ ماه امنیت، اقتصاد و سیاست کشور زیر سئوال رفت.
- آسیب بزرگ در این حوادث، عدم تفکیک طرف پیروز انتخابات از اصل نظام و هزینه کردن انقلاب و نظام و شخص رهبری جهت غلبه بر همدیگر، تا جایی که بزرگترین مظلوم این حوادث رهبر معظم انقلاب بود.
- یک بُعد دیگر فتنه جابجا شدن متن و حاشیه بود؟ متن قضیه حماسه حضور ۴۰میلیونی بود که به حاشیه رانده شد و بجای آن حوادث کوی دانشگاه و کهریزک بعنوان اصل ماجرا در متن تحرکات قرار گرفت.
- یکی دیگر از ابعاد بزرگ و مغفول مانده که آسیب بزرگی را وارد کرد عدم مرزبندی با دشمن بود، در این حوادث طرف مغلوب در انتخابات با علم به سوء استفادۀ دشمنان، حاضر به موضع گیری نشد.
پ) در این حوادث، ضدانقلاب و عناصر فتنه بنحو بی سابقه ای پیوند خود را به نمایش گذاشتند، به نحوی که؛
- ضدانقلاب به شکل هوشمندانه در داخل کشور حضور یافت و به شکل فردی و ساختاری با عناصر جریان فتنه ارتباطات گسترده ای پیدا کرد.
- اشتراکات گفتمانی و رویکردی ضدانقلاب با جریان فتنه بی هیچ ملاحظه ای طرح و همسو شد.
- اشتراکات راهبردی و کاربردی در مقابله با نظام ولایی و انقلاب اسلامی به شکل جدی پی گیری شد، به نحوی که دکتر عبدلکریم سروش در نامه ای به رهبر معظم انقلاب یادآور شد که؛ « … بالآخره ۲۰سال جهاد فرهنگی ما نتیجه داد و ما به زودی مرگ استبداد دینی را جشن خواهیم گرفت … »
در این حوادث، بطور مشخص جبهه ای متشکل از گروه های زیر فعال بودن؛
- گروهک نهضت آزادی،
- جریان التقاطی لیبرالیستی و سوسیالیستی،
- طیف جریان آقای منتظری،
- جمهوری خواهان سکولار(گروهک اکثریتی و توده ای)
- ملی گرایان لائیک،
- اصلاح طلبان سابق و متواری به خارج از کشور.
ت) این حوادث که به تعبیر درست رهبر معظم انقلاب که از آن به فتنه یاد شده، با مدیریت موثر رهبری هوشمند انقلاب دارای تجارب و برکاتی شد که بخشی از آن به ترتیب زیر می تواند مورد توجه قرار گیرد؛
- ماهیت نفاق و فتنه و گردانندگان آن بیش از پیش افشا شد، رسول اکرم(ص) فرمودند؛ « از فتنه های آخرالزمان دلتنگ و ناراحت نشوید چرا که منفقین را نابود می سازد».
- تحولی بزرگ در انتقال «بین نسلی» انقلاب صورت گرفت، نسلی که انقلاب و دفاع مقدس را ندیده بودند، با این حوادث به عمق فاجعه و عظمت انقلاب اسلامی پی بردند و مدافع آن شدند.
- بر اقتدار مردمی و معنوی انقلاب و رهبری نظام افزوده شد.
- انزوای سیاسی و مردمی جریان فتنه و ضدانقلاب بطور غیرقابل باوری صورت گرفت.
- انسجام بیشتر بین مردم از یک سو و بین مردم و نظام از سوی دیگر بیش از هر زمان دیگر شکل گرفت.
- شکست سنگین بر ضدانقلاب و دنباله های داخلی آن وارد آمد و باعث بالارفتن ضریب امنیتی نظام جمهوری اسلامی شد. بنحوی که به اعتراف یکی از مرتبطین جریان فتنه(آقای عطریانفر)؛ « … اصلاً من اولین کسی هستم که به مخاطره افتادن امنیت کشور را در هر پوششی محکوم کردم، اگر ما یک حقی داشته باشیم و این حق را بخواهیم استیفا کنیم نباید در مسیر تحقق این حق، امنیت پایدار را مخدوش کنیم.»
- جایگاه و موقعیت جمهوری اسلامی که بر اثر فتنه آسیب دیده بود، ترمیم شد.
نتیجه؛
آنچه از مطالب فوق برمی آید، انتخاباتی ستودنی است که توسط مردم این سرزمین آفریده شد و می توانست جایگاه بین المللی ایرانیان را در فضای پرتنش بین المللی ارتقا بخشد، و آنچه اتفاق افتاد آشوب های خیابانی است که به مدت هشت ماه همۀ ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی این مملکت را با علامت سئوال بزرگی مواجه کرد. و روز نهم دی توسط همین مردم برای پایان دادن به فضای غبارآلود آفریده شد. بدون شک نهم دی، حادثه ایست در شأن ملت بزرگ ایران و واکاوی آن نیز توسط نخبگان و سیاستمداران می تواند پاسخی به این شایستگی ملی باشد تا در آینده سیاسی این گونه مسائل تکرار نشود، در غیر این صورت بایستی منتظر بازتولید چنین حوادثی خواهیم بود.
۵ دیماه ۱۳۹۵ – ذوالفقار صادقی
منابع؛
- مصلحی، حیدر(۱۳۸۹) ؛ روایت ویژه وزیر اطلاعات از اسناد براندازی،
- عطریانفر، محمد(۱۳۸۹) ؛ همه چیز از ۶۸ شروع شد،
- جلیلی، وحید(۱۳۸۹)؛ اسب تروای اشراف در برابر جمهوریت،
- نوروزنامه جوان(۱۳۸۹)؛ راهبردهای رهبری در مهار فتنه،
- صفارهرندی، محمدحسین(۱۳۸۹)؛ خاتمی پیروزی احمدی نژاد را پیش بینی کرده بود،
- محبیان، دکتر امیر(۱۳۸۹)؛ طرحی برای تحلیل وقایع پس از انتخابات.